Billedkunstner Cilla Leitao

Billedkunstner Cilla Leitao

Projektinfo:

Hjælpefonden Journalistgården har bevilget tværmedial billedkunstner Cilla Leitao en legatportion på 3000 kroner. Hun giver udtryk for, at legatet anvendes til udstillingen; Cyklus af formålsløs drift, der åbner den 12. maj i Skovgaardsgade i Aarhus.


Cilla Leitao arbejder ofte ud fra et personligt ståsted, hvor værkerne følger sjældent en lineær eller logisk tankerække, men kredser tit om det samme centrum. Hendes praksis handler ofte om et ydre og et indre rum, og kollideringen af disse to.

Hvad der samler værkerne i "Cyklus af formålsløs drift," er, at de på en eller anden måde alle er skabt ved hjælp af kunstig intelligens, hvad end det er video der er skabt ved hjælp af tekst til billede generatorer, kunstig skabte billeder af hunde der aldrig har eksisteret, eller nye versioner af gamle værker skabt ud fra den kunstige intelligens fantasi.

I videoværket "Workers’ paradise" befinder vi os på et lager. Teksten i værket er delvist skrevet ud fra kunstnerens egne oplevelser af at arbejde på et lager og delvist medforfattet af en tekstgenerator.

I værket får vi et glimt ind i en forvrænget feberagtig version af lageret, hvor grænserne mellem maskine og menneske, drøm og virkelighed, langsomt går i opløsning.

Motivet af hunden går flere gange igen i udstillingen som en forløsende engel i en verden, der til tider kan virke hård og trøstesløs.

Titlen “Cyklus af formålsløs drift”, er en grov oversættelse af begrebet samsara, som bl.a. i buddhismen bruges til at beskrive cyklussen af fødsel, død og genfødsel, men også en slags passage gennem tilstande af dagligdags eksistens. Den leder også tankerne hen på "driften" i lageret og på det let flydende og uhåndgribelige i de kunstig skabte billeder. En drivende cyklus der virker til at kunne gentage sig selv for evigt. https://www.instagram.com/cilla.leitao/

  • Modtager: Billedkunstner Cilla Leitao
  • Støttebeløb: 3000
  • År: 2023